Palden GyatsoPalden Gyatso: Lumen alla palaa - otteita kirjasta

Ensimmäinen luku

Sateenkaaren alla

Olen syntynyt sateenkaaren alla.

Kuinka usein isoäitini kertoilikaan tarinaa syntymästäni! Iän koukistamalla sormellaan hän piirteli sateenkaaren muodon ilmaan kuvaillen samalla, kuinka se ulottui virrasta pelloille saakka. Koko kylämme mahtui sen kaaren alle. Sitten hän kertoi, että syntymääni liittyi monia hyväenteisiä merkkejä. "Ngodup", sanoi isoäitini, "sinä olisit voinut olla vaikkapa Riwoche trulku!" Tämä olikin hänen lempitarinansa ja sitä sai kuulla jokainen, joka vain suostui kuuntelemaan.

Näin se tarina kuuluu. Muutamia päiviä syntymäni jälkeen kylässämme kahden päivämatkan päässä olevasta Drag Riwochen luostarista saapui korkea-arvoisista lamoista muodostettu etsintäryhmä. Nämä ilmoittivat, että minä olin yksi mahdollisista ehdokkaista vuosi sitten kuolleen korkea-arvoisen laman jälleensyntymäksi. Oli tullut esille useitakin merkkejä, että syntymäni saattaisi olla jotain erikoista. Kun munkit saapuivat, tavallisesti luostarin katonreunalla istuskelevat korpit olivat kaikki asettuneet orrelle meidän talomme katolle. Edesmenneen laman palvelija muisti, että lama oli vieraillut kotonamme suorittamassa uskonnollista palvelusta juuri ennen kuolemaansa. Lama oli silloin sanonut että hänestä tuntui kuin olisi omassa kodissaan. Lähtiessään lama oli pannut kätensä äitini pään päälle ja sanonut: "Minä tulen takaisin tähän taloon."

Isoäitini kertoman mukaan pari päivää ennen syntymääni äitini oli nähnyt unen, jossa hän piteli vasemmassa kädessään dorjea, symbolista salamaa, istuen syvässä mietiskelyssä. Salama esitti Buddhan opetusten tuhoutumattomuutta. Kaikkien näiden merkkien sanottiin olevan hyväenteisiä, koska niitä yleensä esiintyi jälleensyntyneen laman maailmaantulon yhteydessä.


takaisin kirjaluetteloon - Seuraava ote samasta kirjasta