Nagarjuna: Opin pisara ja jalokivikoriste

Nagarjuna oli 2.-3. vuosisadalla elänyt suuri intialainen oppinut ja buddhalainen filosofi, joka perusti madhyamika-koulukunnan. Nagarjunan kirja tarjoaa hyvin mielenkiintoista luettavaa myötätunnon merkityksestä, hyveellisistä teoista ja karman laista buddhalaisen filosofian teoriassa ja käytännössä. Ihastuttavien ja jännittävien tarinoita kautta kirja paljastaa samsaran pysymättömän luonteen ja kannustaa lukijaa kohti buddhalaista käsitystä nirvanasta.

Aikuisten lisäksi myös lapset voivat nauttia ja hyötyä "Opin pisaran" ja erityisesti sen selityksen "Jalokivikoristeen" lukemisesta. Kirja menee syvälle tarinoiden ja satujen maailmaan tuoden mukanaan buddhalaisen sanoman rakkaudesta, myötätunnosta ja hyvyydestä kaikkia aistivia olentoja kohtaan.

Kirjassa on 90 elämänviisautta sisältävää säettä, joista osaan on liitetty opettavainen tarina. Seuraavassa on katkelma kirjasta:

Mikäli autat kaikkia ilman halveksuntaa tai imartelua
kuin säteilevä aurinko, joka paistaa kaikille
aikomuksesi ja apusi ovat todella hyödyksi
aivan kuin silloin kun pienenpieni hiiri pelasti norsun kuopasta.

Hiiri putosi kerran syvään kuoppaan, ja pystymättä kiipeämään ylös se oli kuolemaisillaan nälkään. Norsu kuuli sen säälittävän huudon, tuli katsomaan mikä oli hätänä ja laski häntänsä kuoppaan. Hiiri roikkui siinä hampaillaan ja pelastui. Iloissaan hiiri kertoi norsulle, kuinka kiitollinen oli ja ettei milloinkaan unohtaisi palvelusta. Norsu sanoi: "Jatka nyt matkaasi rauhassa ja auta muita, jotka ovat vaikeuksissa."
Monta vuotta myöhemmin, kun norsu oli tullut vanhaksi ja heikoksi, myös se putosi kuoppaan, ja koska kuoppa oli kapea ja norsun ruumis valtavan suuri, se ei päässyt ylös kuopasta. Sitten paikalle sattui tulemaan sama hiiri. Se näki norsun epätoivon ja kutsui paikalle kaikki lähiseudun hiiret. Yhdessä ne kaivoivat sileäksi kuopan toisen reunan ja norsu pääsi vapaaksi.

Opetus: Auttaessasi muita tämä apu palautuu takaisin sinulle.
Tästä syystä hanki tietoa auttaaksesi muita olentoja.

 

takaisin kirjaluetteloon